emaxpress
По никакъв начин журналистите не успяха да изкопчат информация за антикризисните мерки, които подготвя Министерство на финансите в момента и които станаха повод за напрежението между правителство и синдикати от последните два дни.

Въпреки че основният интерес беше насочен натам, заместник-министърът на финансите Ана Михайлова отказа да коментира както огромния бюджетен дефицит, така и пакета от мерки.

Михайлова каза само, че експертите работят по 16 часа на ден и в момента се уточняват както бройката, така и вида на мерките.

Аргумент за мълчанието на Михайлова беше, че вече има изтичане на информация и това не влияе положително да атмосферата на работа.

На въпрос кога ще бъдат оповестени подготвяните мерки, тя заяви, че това ще стане възможно най-скоро, като не се ангажира с конкретни срокове.
На въпрос дали има опасност тези мерки „да бъдат сложени на масата" часове преди заседанието на тристранния съвет с участието и на синдикати, Михайлова заяви, че ще бъде направено всичко възможно това да не се случи.

Борисов: Стига слухове, изчакайте събитията.
                                    Още...

По думите й министерството на финансите готви оценка на предлаганите антикризисни мерки и какъв ефект ще имат те върху бюджета.

Поводът за брифинга в МФ бе, че през следващите няколко дни се очаква България да получи 39 милиона евро от Европейската комисия по оперативна програма „Административен капацитет".

Заместник-министър Михайлова уточни, че става въпрос за първи трансфер на средства след одобрените оценки за съответствие.
46 милиона лева са разплатените суми по междинни плащания по оперативната програма до момента, съобщи още Михайлова.

Тя посочи, че са установени нарушения по програма „Административен капацитет".

Проверявани са както управляващия орган, така и бенефициентите. Множество нарушения са констатирани след проверката на бенефициентите, като основните причини за тях са две.

Първата е слаба подготовка на екипите, които работят по проектите, а втората - умишлени злоупотреби.

Основно три групи нарушения са констатирани до момента, посочи заместник-министърът.

Нарушения при неспазване на разпоредбите на Закона за обществените поръчки. Често срещани са и финансовите грешки.

Министерството е установило технически нарушения при проверката на проектите, като случаи на двойно финансиране, нарушаване на интелектуалната собственост, случаи в които бенефициенти подправят документи с цел да отговорят на изискванията, както и неспазване на изискванията за информация и публичност.

При идентифициране на подобни нарушения Управляващият орган не одобрява направените разходи и уведомява компетентните органи, информира Анна Михайлова.

В случай, че се докаже че нарушението е измама, дадената организация връща всички средства по проекта. В такива случаи отговорното лице носи и наказателна отговорност.

До момента 14 проекта са предадени на прокуратурата.

Отделно от това 11 проекта са със съмнения за незаконосъобразно провеждане на обществените поръчки са предадени за проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Зам.-министър Михайлова не пожела да коментира размера на нарушенията, както и какви щети са нанесени на държавата.