64 работници и служители от Вазовските машиностроителни заводи "ВМЗ" ЕАД започнаха обучение в Пловдивския филиал на Технически университет. Те се подготвят в специалностите "Машиностроене и уредостроене" и "Машиностроителна техника и технологии", съобщи БНР.

От предприятието са заплатили пълната такса за първия семестър на бъдещите бакалаври - конструктори и технолози.                                                                                                                                     

За втория семестър и за всяка следваща година от обучението на своите служители "ВМЗ" ще поема таксите в зависимост от успеха им, поясни изпълнителният директор на оръжейното предприятие Иван Гецов.

При успех до 4.50 дружеството ще плаща 50% от таксата, над него - 70%, а ако студентът има успех над 5.50 - цялата сума.

Транспортът до ВУЗ-а също е за сметка на предприятието. Ръководството на "ВМЗ" отчита като успешна първата по рода си кампания за обучение на необходимия квалифициран персонал с висше техническо образование, подчерта още Иван Гецов.

По думите му, процесът на взаимодействие с филиала на  ТУ в Пловдив ще продължи и с подготовката  на служители-бакалаври, заявили желание да придобият магистърска степен в същите специалности и при същите преференциални условия. Техният курс на обучение  започва на 17 октомври.