Стокообменът между България и Япония бележи най-високи стойности от 2008 години насам. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и посланика на Япония у нас Н. Пр. Масато Ватанбе.

Рекордният стокообмен между страните възлиза на стойност от 151 млн. щатски долара.

Съществува голям потенциал за връзките между България и Япония

Съществува голям потенциал за връзките между България и Япония

Амбицията на организаторите

В хода на срещата стана ясно още, че има възможност редица български продукти да навлязат на японския пазар. Става въпрос за продукти като вина, млечни продукти, розово масло, рибни продукти и други.

"Желанието ни е да поощрим българо-японския търговско-икономически обмен с повече срещи на правителствено ниво и контакти между бизнеса от двете страни", посочи Манолев. От своя страна Ватанбе отчете, че през последните години има позитивен тренд на нарастване на японските инвестиции в България. По думите на посланика този факт трябва да се използва, за да може все повече японски компании да идват в България.

Манолев подчерта и важността на приключилите преговори за Споразумението за свободна търговия между Япония и ЕС, което се очаква да се отрази и на търговските отношения на страните-членски с азиатската държава.

ЕС и Япония финализираха споразумение за свободна търговия

ЕС и Япония финализираха споразумение за свободна търговия

Търговското споразумение все още трябва да бъде подписано и ратифицирано от двете страни

Двамата се договориха и да се предприемат координирани действия за насърчаване на контактите между български и японски компании и малки и средни предприятия.