Европейският съюз и Япония съобщиха, че са финализирали условията по споразумение за свободна търговия, което представлява предизвикателство за протекционистката политика на американския лидер Доналд Тръмп, съобщава АФП.

Търговското споразумение, което според ЕС е най-голямото в историята, все още трябва да бъде подписано и ратифицирано от двете страни.

"Приветстваме финализирането на преговорите за Европейското споразумение за партньорство между ЕС и Япония", отбелязаха в съвместно съобщение председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и японският премиер Шиндзо Абе.

Япония се надява да се възползва от откритата възможност, след като през януари Тръмп торпилира едно от най-големите мултинационални споразумения за търговия - Транстихоокеанско партньорство (ТТП).

Юнкер и Абе поясниха в съобщението, че споразумението е не само икономическо ценно, но и е от "стратегическа важност".

Според тях споразумението изпраща ясен сигнал до останалата част от света, че ЕС и Япония са отдадени да продължат да поддържат световната икономика на базата на свободни, отворени и справедливи пазари с ясни и прозрачни правила, които напълно ще спазват и подкрепят ценностите на двете страни, като ще се борят срещу протекционизма.

Това реално е най-голямото търговско споразумение, което е договаряло ЕС, каза от своя страна еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

През 2016 г. ЕС и Канада сключиха голямо споразумение за търговия, докато преговорите между ЕС и САЩ за подобна сделка са блокирани.