Информацията за лошите кредити на КТБ може да се превърне в основание за търсене на наказателна отговорност на тези длъжностни лица, които са ги отпускали. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” по БиТиВи бившият финансов министър Муравей Радев.

Той отбеляза, че публикуваните от Фонда за гарантиране на влоговете в банките списъци на лица и фирми с преференциални депозити, необезпечени кредити и други съдържали една голяма палитра от всички власти и отговорни институции. Радев подчерта, че наличието на тази палитра обяснява как КТБ много бързо от нищо е станала нещо.

Институционалният чадър бил позволил нездравите вътрешни прехвърляния на средства, които са довели до превръщането на банката в пирамида.

Муравей Радев смята, че кой е откраднал парите от КТБ и къде са те може да стане ясно от международното разследване на Alixpartners.

Припомняме, че вчера финансовият министър Владислав Горанов поиска разследването да бъде разсекретено.

По думите на ексминистърът на финансите щяла да стане ясна веригата от фирми-бушони, които са източили КТБ. Той посочи за пример внезапната поява на някакви белгийци, които твърдели, че „тези огромни апетитни активи са техни”.

Муравей Радев предупреди, че това е опасно занимание – част от веригите можело да не са проследени докрай и ако бъдат оповестени с недовършено разследване „може да се вдигнат гълъбите и да се заметат следите”.

Той прогнозира, че ще бъдат върнати едва 15-20 % от откраднатите пари.