Курсът на японската йена към основните световни валути в сряда се понижава заради известно възстановяване на апетита към риска у инвеститорите. Паундът губи позиции заради неяснотата около Brexit.

В същото време оставащите опасения за забавяне растежа на световната икономика и напрежението в търговските отношения между САЩ и Китай продължават да сдържат подема на интереса към по-рисковите активи.

Днес сутринта йената поевтинява с 0,2 процента до 109,62 йени за едни долар, същият процент японските пари губят към т.нар. "суровинна валута" каквато е австралийският долар. Австралийската валута се покачи 0,2% към американския си съименник - до $0,7137.

Централната банка на Япония, както и се очакваше, остави без изменение основните си лихвени ставки, но понижи прогнозата си за инфлацията в страната.

Медиите съобщават, че САЩ да отклонили предложението на Пекин да се проведе подготвителен етап преди новия кръг търговски преговори. Това също охлади апетита на инвеститорите, въпреки че икономическия съветник на Белия дом, Лари Кудлоу, опроверга това съобщение.

Фунт стерлинг в сряда е стабилен по отношение на долара, но поевтинява практически към всички други основни валути. Пазарът е разтревожен от вероятността Великобритания да напусне ЕС без споразумение, коментира Reutеrs.

Сутринта паундът се търгува по $1,2874, а към общата валута поевтинява до 1,1398 евро за фунт от 1,1402 евро при закриване на вчерашната сесия.

Общата валута се покачва спрямо американската до $1,1370 за евро в сравнение с $1,1360 за веро в края на вчерашната търговия.