Към края на юни 2006 г. пазарната капитализация на "БФБ-София" АД достигна 9.91 млрд. лв, което представлява увеличение със 17.55% за първите шест месеца на годината.

Това стана ясно от публикувания днес отчет за дейността на БФБ за първото полугодие на тази година.

На 15 май капитализацията на борсата премина за първи път нивото от 10 млрд. лв. (10.01 млрд. лв.) и се задържа над него в продължение на пет поредни борсови сесии (до 19 май включително), след което последва лек спад.

Най-активно за периода са се търгували дружествата от сферата на транспорта и съобщенията, като основната причина за сериозния ръст в този сегмент са по-високите реализирани обороти при "Българска телекомуникационна компания" АД. Търговията по тази позиция даде 72.31% от общия оборот в сегмента за първите шест месеца на настоящата година, става ясно още от отчета.

Не по-малка активност е отбелязана и в сферата на финансовото посредничество, като само търговията с акциите на ТБ "Българо-американска кредитна банка" АД за периода бе в размер на 130.57 млн. лв. Високи обороти за първото шестмесечие бяха отчетени и при ТБ "Стопанска и инвестиционна банка" АД (52.52 млн. лв), "Холдинг Варна A" АД (22.51 млн. лв) и ТБ "Централна кооперативна банка" АД (16.17 млн. лв).

Традиционно активни са компаниите в сегмента производство на химични вещества, продукти и влакна, които биват подкрепени от добрите резултати и активната търговия с акциите на "Софарма" АД. Изтъргуваният оборот по позицията беше на стойност 61.25 млн. лв.

За сравнение през първите шест месеца на годината общият оборот на "БФБ-София" АД достигна 1.173 млрд. лв. Това представлява повишение с 30.10% спрямо втората половина на 2005 г.