"Водата ще поскъпва, но това ще става плавно и ще бъде съобразено с възможностите на потребителите да плащат за ВиК услугите", заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред БНР. Повод за изказването му, е искането на водните дружества за скок на цените средно с 10-20 на сто още от следващата година.

Шоково поскъпва цената на водата в шест града

Шоково поскъпва цената на водата в шест града

Имало инвестиции в услугата за доставка на живителната течност

Иванов се застрахова от евентуално недоволство на потребителите с думите, че решенията на КЕВР нямало да допуснат скокообразно повишаване цената на ВиК услугите. "Ние отчитаме, че има необходимост от инвестиции във ВиК сектора за подобряване на качеството на питейната вода, за намаляване на загубите, дейности, свързани с пречистването на водата. При всички положения ще се съобразяваме с възможностите на българските граждани да ползват и заплащат тези услуги", обясни Иван Иванов.

Цената на водата в Дупница скача с над 70%

Цената на водата в Дупница скача с над 70%

Един кубик ще се продава на цена от 2.35 лв.

Припомняме, от "Софийска вода" поискаха поскъпване на цената на кубик вода с 32% през 2017 година година. Според разчетите на компанията, в следващия петгодишен период трябва да има 73-процентен скок на цената водата.

32% по-скъпа вода за София от 2017 г. иска дружеството

32% по-скъпа вода за София от 2017 г. иска дружеството

За пет години водата да поскъпне с 73% е разчетът

Почти всички оператори на водопреносната услуга искат увеличение на цената. Претенциите им са средно до 50%  до към 2021 година. Общият мотивът за желаното поскъпване е, че досега не е инвестирано достатъчно във ВиК структурата, тръбите са в много лошо състояние, което предизвиква доставчиците на вода да инвестират в следващите 5 години.

От КЕВР обясниха, че окончателното решение къде и как би могла да поскъпне цената на водата ще бъде публикувано след закритото заседание на КЕВР на 31 октомври 2106 г.

За да покажат критичения подход от КЕВР са върнати голяма част от новите бизнеспланове на дружествата поради недостатъчната им обосновка и липсата на яснота за начина на осигуряване на заявените инвестиции.

„Комисията ще бъде напълно безкомпромисна и няма да се съобрази с искания, за които няма обективни доказателства по всички ценообразуващи фактори“, каза доц. Иван Иванов.

На днешното заседание на водно-енергийния регулатор бяха разгледани докладите на работните групи по ценовите предложения на "Водоснабдяване и канализация - в ликвидация" ЕООД, гр. Пазарджик и на „Верила Сървис“ АД.  

Председателят на КЕВР Иван Иванов уверява, че ще съобрази исканото поскъпване и с възможностите на гражданите да плащат услугата доставка на вода до дома.