Подкрепата с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси ще продължи през следващата седмица, съобщават от приходната агенция.

Според последните заповеди на министъра на здравеопазването, затворени през февруари останаха ресторантите, а до края март и баровете и нощните заведения, запази се забраната и за организираните екскурзии.

Междувременно, Народното събрание прие промяна, позволяваща на създадените през 2020 г. бизнеси да бъдат подпомогнати за целия период на преустановяване на дейността им, а не само за 1 месец, както беше досега.

Компенсират затворени бизнеси с 20% от оборота им за 2019 г.

Компенсират затворени бизнеси с 20% от оборота им за 2019 г.

Обмисля се вариант за компенсация и на незатворените бизнеси, които не могат да работят пълноценно

През следващата седмица всички, които са кандидатствали до момента по програмата и са били одобрени като допустими, ще получат съобщение от НАП чрез системата ИСУН. В съобщението ще получат покана да попълнят оборотите си за месеците, в които не са осъществявали дейност заради въведените със заповед на здравния министър противоепидемични мерки. За да бъде отпусната бързо поисканата подкрепа, от НАП апелират за реакция в 7-дневен срок. Плащанията ще бъдат извършени след получаване на нотификация от Европейската комисия.

"През идната седмица ще продължим с подкрепата за бизнеса, разбирайки напълно, че бързото финансиране е важно за всички.

Проверяваме декларираните данни, за да сме сигурни, че подпомагането се извършва при спазване на регламентите, поясни изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова по повод продължаването на подкрепата с оборотен капитал.