Между 10 и 20% от оборота за предходната година ще получат бизнеси според това доколко е засегната работата им от кризата и мерките срещу коронавируса. Това заяви зам.- председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров, който взе участие в заседанието на икономическата комисия в парламента като представител на БХРА в КРИБ.

Очаква се д 5 дни да има яснота около новите мерки за бизнеса. По думи на Димитров те ще имат за цел както да запазят служителите в различните икономически сектори, така и самите работни места, за да има къде те да се върнат.

Икономическият министър Лъчезар Борисов обясни, че сред мерките ще има и такива, които засягат пряко туристическия сектор. Обмисля се вариант да бъдат компенсирани и бизнесите, които не са затворени с официална заповед, но реално не могат да работят пълноценно, какъвто е случаят със заведенията в местата за настаняване. До 5 дни ще стане ясно дали предвидените 156 млн. лв. по ОП "Иновации и конкурентоспособност" ще бъдат пренасочени по новата антикризисна мярка.

От днес се кандидатства за помощта от 24 лв. на ден – за работници в неплатен отпуск

От днес се кандидатства за помощта от 24 лв. на ден – за работници в неплатен отпуск

Някои фирми са временно затворени заради мерките...

Компенсация от 20% е за фирмите извън сектора на търговията, а 10% - за тези в търговията. Предвижда се документи да се подават в рамките на седмица и след още 7 дни да започне изплащането на помощта.

Засегнатите бизнеси ще подават онлайн заявленията чрез специализиран модул в ИСУН , като те ще се разглеждат от НАП. Бизнеси с общ оборот от около 1 млрд. лв. са засегнати от противоепидимичните мерки, сочат данните на икономическия министър. Преди помощта реално да бъде дадена, ще се иска и разрешение от Европейската комисия.

Водят се преговори и с финансовото министерство за допълнителни средства за подпомагане на бизнеса.

От своя страна социалният министър Деница Сачева обяви, че от понеделник до днес по мярката "Запази ме" са постъпили около 400 заявления. Тя увери, че всички дни неплатен отпуск на хората ще бъдат изплатени. В момента се събират документи за всички, които са били затворени от 29 октомври до момента. Сачева обясни, че за декември също е възможно да се подават заявления, но изплащането ще постъпи след приключване на периода.

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 50 млн. лева, като с мярката ще се предоставя подкрепа чрез изплащане по 24 лв. на ден за периода на неплатен отпуск на всяко лице, осигурено на пълно работно време или пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор.

Бизнесът не спирал държавата за по-строги мерки срещу COVID-19

Бизнесът не спирал държавата за по-строги мерки срещу COVID-19

С 50% са се увеличили дълговите проблеми на бизнеса