Бизнесът не принуждава държавата да страни от по-строги мерки срещу COVID-19. Това заяви пред bTV предприемачът и зам.-председател на БТПП Красимир Дачев.

Той посочи, че според Европейската търговска палата бизнес климатът е изключително лош.

По негови данни тенденцията сред анкетираните 60 000 фирми, от които 800 български, е, че масово предприемачите са на загуба заради ограничителните мерки.

Дачев заяви, че заради ръста на безработицата у нас е намаляла липсата на високо квалифицирани професионалисти. Инвестициите са надолу.

Заетостта твърдо пада и най-страшното е, че с близо 50% са се увеличили дълговите проблеми на бизнеса, посочи зам.-председателят на БТПП.

4.5 млрд. лв. за бизнеса в борбата му срещу коронавируса

4.5 млрд. лв. за бизнеса в борбата му срещу коронавируса

От финансовото министерство са подготвили 8 инструмента за подпомагане на малкия и среден бизнес

Той се опасява, че ако ситуацията се усложни, за бизнеса ще бъде по-добре да продължи да извършва дейност, дори и на загуба. По негови думи в никоя сфера рязкото спиране и тръгване не е полезно.

Дачев поясни, че не става въпрос за помощ от държавата. Спирайки, ти излизаш от пазара, от твоите редовни клиенти - ти вече не си лоялен партньор и те си намират друг доставчик, обясни той.

По думи на предприемача правителството се е опитало част от парите да се насочат към бизнеса чрез банките, като това е станало така заради липсата на административен капацитет. Дачев бе категоричен, че по време на пандемия бюрокрацията е огромна спънка за бизнеса.

Според него с Бюджет 2021 се заделят реални пари за бизнеса.

БТПП: Задълбочава се икономическата криза в страната

БТПП: Задълбочава се икономическата криза в страната

Бизнесът е по-предпазлив