От Министерство на финансите са подготвили осем различни инструмента и 4.5 млрд. лева ресурс в полза на малкия и среден бизнес, самонаетите лица и хората, които са в неплатен отпуск и няма да могат да полагат труд.

На брифинг в Министерски съвет, финансовият министър Владислав Горанов посочи, че първата мярка е свързана със стартирането на програмата през ББР за отпускане на безлихвени кредити за защита на хората, лишени от възможността да полагат труд по време на пандемията с коронавируса.

Заявен интерес има от 12 банки партньори и самоосигуряващите се имат право да кандидатстват за безлихвени кредити до 4 500 лева. Гратисният период е до 24 месеца и срок до издължаване е до 5 години на вноски между банките и кретитополучателите.

Борисов пита кое още да облекчава като мерки

Борисов пита кое още да облекчава като мерки

Опасността изобщо не е отминала

Вторият инструмент е кредити за осигуряване на ликвидност на малки и средни предприятия - до 300 000 лева. Очакванията са портфейла на кредитите да може да достигне 2 млрд. лева. Срокът за кандидатстване е до края на 2020 г. и значителен брой микро, малки и средни предприятия да се възползват от програмата. През Европейския инвестиционен фонд с няколко банки партньори може да се отпуснат кредити. През Фонда на фондовете ще могат да се отпускат микрокредити до 50 000 лева, предназначени за малки и средни предприятия.

Третият инструмент е инструмент за капиталови инвестиции. Подкрепата е предназначена за компании, които да подпомогнат и възстановят икономиката на държавата след кризата с коронавируса. Около 400 фирми могат да се възползват през Фонда на фондовете и около 800 000 лева да са средно инвестициите по тази програма. Ресурсът, който се ангажира, е в порядък на милиард и се надявам максимално бързо да достигнат до бенефициентите, за да могат да послужат като буфер за поемане на негативните шокове в резултат на кризата, настоя Горанов.

Тепърва ще се изработват и информационни клипове за използване на мерките. Горанов призова медиите да ги показват безплатно, за да достигнат до по-голям кръг потребители.

Три сценария разработили в МФ, Горанов работи по най-тежкия

Три сценария разработили в МФ, Горанов работи по най-тежкия

Актуализацията цели да се гарантира, че държавата може да поддържа основните си функции

Припомняме, че правителството предложи бюджетен дефицит от 3,5 млрд. лв. и емитиране на дълг до 10 млрд. лв. във връзка с кризата заради разпространението на коронавируса.