Пет облекчения въвеждаме от днес. Омръзна ми да слушам как някъде облекчават мерки. Питам кое да облекчим още?

Премиерът Бойко Борисов изрази раздразнението си от непрекъснатото питане за това кога ще се разхлабят мерките. Борисов изброи - отварянето на пазарите, премахването на прозореца за влизане и излизане от София, връщането на имунизациите, женските консултации и плановите операции.

Той призна, че преди празниците не са се справили с мерките по ограничаване на пътуванията. "Но нито полицията може да преследва, нито да налага крути мерки."

Очаква се петък - събота да станат явни резултатите от пътуването по празниците. Едва след това ще се мисли за парковете и градинките, като ще се мисли за допълнителни ограничения - да не се сяда по пейките, да не се внася алкохол и др. Проблемът следващата седмица ще бъде и с медицинските специалисти, които се заразяват.

Нищо не ни сочи към това да бъдем оптимисти. "Броят на заразените и починалите не говори добре. Опасността изобщо не е отминала. Катерим се много стръмно със заразените от коронавриус. Големи групи започват да се разболяват", предупреди Борисов.

Борисов: Тежък Великден ще е

Борисов: Тежък Великден ще е

Единствени не си затворихме църквите - дано има добър знак за това

Той разкритикува лицемерното отношение на гражданите, които ръкопляскат на медиците вечер, но им било омръзнало да си стоят по домовете: "А тези, които са на първа линия и работят в карантинни условия, с маските, шлемовете, в най-неудобното облекло и като излязат от болницата, се карантинират още 14 дена вкъщи?"

"Аз като добър доктор не мога да предпиша рецептата за отмяна на мерките", отсече Борисов и даде като пример колегата си Борис Джонсън, който вече не е този Борис Джонсън отпреди болестта. "Трябва ли и ние да минем през апаратите и интензивното, за да видим какво е там", ядоса се министър-председателят и повтори няколко пъти, че непрекъснато са умолявали българите да си стоят вкъщи. 

Той запита къде е приключил и къде е решен проблемът с коронавируса. По никакъв начин светът не се е справил с коронавируса, но хората, според Борисов, искат да чуят, че този кошмар е свършил: "Но не, не е", отсече Борисов. Той даде и като пример предлаганото отлагане на фестивала Октоберфест в Германия и обсъжданото второ отлагане на Олимпиадата.

Борисов не предвижда затягане на мерките за празниците по Гергьовден, тъй като това според него това няма да се налага по естествени причини - хората вече ще си останат вкъщи, стреснати от новите случаи на зараза, които се очакват.

Борисов за мерките: Има заповед... точка по въпроса!

Борисов за мерките: Има заповед... точка по въпроса!

Задачата ми е да ви опазя живи...

По темата за парковете и градините, Борисов заяви, че се мисли, но те се отворят, ако този петък и събота не се вдигне пикът нагоре.

Той се закани, че щяло да има санкции за нарушилите мерките и излезли от София, но "трябвало ли е да си го причиняваме" пита Борисов.

Борисов: "Нищо не ни сочи към този момент да бъдем оптимисти."

"Мерките не сработиха, подиграваха се на полицаите", ядосан е още Борисов и посочи, че до този момент не е използвана армията, за да не се създава психоза, но ако армията излезе с шмайзерите, няма "да е красива работа". Демокрацията си има и права, но си има задължения, категоричен бе премиерът.

15 200 полицаи на първа линия получават по 650 лева

15 200 полицаи на първа линия получават по 650 лева

Премиерът Бойко Борисов нареди от днес