Намаляване на безработицата и повече заетост отчете вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, който представи пред медиите приоритетите на Бюджет 2016 в социалната сфера.

За нас бюджетът е инструмент за провеждане на определени политики и за постигане на определени цели, подчерта той. Първата цел е състоянието на пазара на труда. Пазарът на труда и работните места се осигуряват от съживяване на икономиката, както припомни социалният министър.

От началото на годината до октомври безработните са с 40 000 души по-малко. 312 915 души са регистрирани в момента в бюрата по труда. Над 3 милиона души са заетите в България. Това е най-доброто ни постижение след 2008 година, доволен е той.

217 816 души са започнали работа от началото на годината чрез Агенцията за заетост. 80 000 са еднодневните договори от юли досега. Двоен ръст на заетите младежи в туризма, откакто е разрешено на младежи от 16 до 18 години да работят до 22.00 часа, отчитат от социалното ведомство.

9,2% се предвижда да бъде безработицата през следващата година. За 2016 г. са предвидени 10 милиона лева за ограмотяване на възрастни. Половината от безработните у нас са неграмотни, недоволен е министър Калфин. Затова  заедно с МОН ще се правят съвместни програми за ограмотяване.

По програмата за ново работно място са предвидени 100 милиона лева.

7400 души ще се ползват от средствата за преквалификация през следващата година.

И през следващата година за Министерството на труда и социалната политика (МТСП) приоритет остават най-бедните хора. Цел е да се замени социалното подпомагане с работа за тези, които са в трудоспособна възраст. Калфин обеща затягане на контрола върху отпускането на социални помощи.

До края на тази година всички институции за деца с увреждания от стар тип ще бъдат закрити. Продължава политиката по деинституционализация на децата, както стана ясно от думите на социалния министър.

Той е доволен от първите резултати, които дава пенсионната реформа.

През 2016 г. ще има увеличение на заплатите в Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главната инспекцията по труда с 10%. Работната заплата на един новопостъпил висшист в някоя от агенциите на МТСП е под 400 лева. С 352 милиона се увеличава бюджетът на НОИ за 2016 година. Над 10 милиарда лева е разходът на НОИ. Това, по думите на Ивайло Калфин, била и психологическата граница.

Най-добре приключващата европейска програма е ОП „Човешки ресурси", както се похвали вицепремиерът. 400 000 души са ползвали средства от еврофондовете за квалификация. 2300 деца са изведени от институции благодарение на средствата от ЕС.

До края на 2016 г. ще е готово законодателството за ТЕЛК-овете и за по-строгия контрол в отпускането на инвалидни пенсии.