Заместник-министърът на финансите Маринела Петрова става управител за Република България в Съвета на управителите на Международната инвестиционна банка (МИБ), съобщиха от пресслужбата на МС.

С правителствено решение Гергана Беремска, директор на дирекция "Международни финансови институции и сътрудничество" в Министерството на финансите, става директор за Република България в Съвета на директорите на МИБ.
Началникът на отдел "Международно развитие и сътрудничество" в дирекция "Международни финансови институции и сътрудничество" в Министерството на финансите Йоана Захариева става заместник-директор за България в Съвета на директорите на банката.

МВФ предлага на централните банки да обмислят цифровите пари

МВФ предлага на централните банки да обмислят цифровите пари

Виртуална валута на централна банка, би била отговорност на държавата, като са парите в брой

Решението на правителството е във връзка с въвеждането на нова система за корпоративно управление, тъй като през месец август 2018 година влизат в сила нови учредителни документи на МИБ, които внасят структурни и организационни промени с цел привеждане на дейността на Банката в съответствие със съвременната практика на функциониране на международните банки за развитие.

Международната инвестиционна банка е многостранна финансова институция за развитие, учредена съгласно Споразумението за основаването на Международната инвестиционна банка, регистрирано на 10 юли 1970 г. в Секретариата на ООН и нейния устав, обясняват от МС.

Дейността на МИБ се състои във финансиране и съфинансиране на икономически обосновани инвестиционни проекти и програми на страните-членки, които са с приоритетно значение за развитието и диверсификацията на икономиките на страните-членки, както и други проекти, които отговарят на целите на Банката. Страните-членки на МИБ са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. Нашата страна е член на МИБ от създаването й.