Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард предлага на централните банки по света да обмислят издаването на цифрова валута, съобщава БиБиСи.

В Сингапур Лагард коментира, че това може да направи сделките с цифрова валута по-безопасни. Безкасовите плащания се увеличават през годините, като създават предизвикателства пред правителствата и централните банки. Регулаторите изразяват загриженост относно цифровите валути и призоваха за по-голям надзор.

"Смятам, че трябва да обмислим възможността за издаване на цифрова валута. Може да има роля за държавата в доставяне на пари за цифровата икономика", обясни тя.

"Предимството е ясно, че плащането ви ще бъде незабавно, безопасно, евтино и потенциално полуанонимно ... И централните банки ще запазят сигурността в плащанията", коментира Лагард и допълни, че централните банки в Канада, Китай, Швеция и Уругвай "сериозно обмислят" предложенията за цифрова валута.

Една виртуална валута, издадена от централна банка, би била отговорност на държавата, като са парите в брой, не на частна фирма. Това ще помогне на потребителите, като направи транзакциите по-безопасни, по-достъпни и в резултат на това по-евтини.

"Колкото повече хора обслужвате, толкова по-евтина и по-полезна е услугата. Частните фирми може да не инвестират достатъчно в сигурността, доколкото те не измерват пълните разходи на обществото за неизпълнение на плащанията", добави тя.

Докато казусът с цифровата валута "не е универсален", то трябва да бъде изследван "сериозно, внимателно и творчески". Макар че технологията, която стои в основата на цифровите активи е хвалена за ускоряване на финансовите транзакции и намаляване на разходите, анонимността зад търговията с криптовалути предизвика тревога сред регулаторите.

Лагард коментира, че анонимността на валути като Bitcoin означава, че те се използват от престъпници и терористи.

Гуверньорът на английската централна банка Марк Карни също заяви, че криптовалутите като Bitcoin трябва да бъдат регулирани, като противопоставяне на незаконните дейности и защита на финансовата система.