Пълномощните за моторни превозни средства и тези за представителство пред Националната агенция по приходите (НАП) да бъдат достъпни за справка в единната информационна система на нотариусите. Това предлага Министерството на правосъдието, с цел да се избегнат злоупотреби.

Предвидените промени са публикувани за обществено обсъждане днес. Измененията дават възможност за потвърждаване на автентичността на пълномощните и биха възпрепятствали извършването на документални измами, посочват от министерството.

За по-голяма правна сигурност и стабилност в гражданския оборот се предлага в регистъра да се включва информация за пълномощни за разпореждане с МПС, както и документ с нотариално удостоверени подписи, с който се оттеглят такива пълномощни. Това би било естествено продължение на наличната информация от договорите за прехвърляне на собствеността на МПС, смятат от Министерството на правосъдието.

Справката за автентичност на пълномощно за извършване на действия пред НАП ще предотврати данъчни правонарушения, както и на такива, свързани с неправомерно възстановяване на ДДС чрез документни измами за получаване на данъчен кредит.