Няма до този момент номиниран за шеф на БНБ, въпреки че срокът вече изтече - на 8 март.

Институцията БНБ е институция на стабилност. Никой не бива да си позволява да издига номинации, които не отговарят на висотата на поста и институцията, предупреди Каримански в студиото на Нова телевизия. Това се отнася включително и за ценза, образованието и опита, посочи депутатът от ИТН с намек към предположенията, че се изчаква с номинациите, за да се променят изискванията за заемането на поста директор на Българската народна банка.

Самият той призна, че в последните дни по различни канали е получил предупреждения и съвети да не кандидатира за поста. Иначе той заяви, че няма амбиции за никакви постове.

Той заяви и че се изчаква една от партиите в коалицията да номинира има и да даде своето предложение. Отказа категорично обаче да посочи както партията, така и име на човек.

Каримански заяви, че очаква инфлацията за цялата 2022 г. у нас да бъде поне около 8,5%.

Надявам се в следващите месеци да има успокоение в обществото от гледна точка на решения за начина, по който може да се влияе върху инфлацията и цените, защото няма как да не свържем индекса на цените с инфлационните процеси в страната, отбеляза той.

Според него един от основните проблеми ще бъде инфлацията и начинът, по който ще се справим с нея.

Каримански посочи, че през февруари тази година спрямо февруари 2021 г. инфлацията е малко над 9% общо по хармонизирания индекс. "Тя е задействана от няколко основни фактора. Единият беше много отпреди войната - беше напечатана доста голямата маса пари в Европа. Войната допринесе още повече за това. Имаше и фактор, който е свързан с енергетиката и енергийните източници", обясни председателят на бюджетната комисия в парламента.

Той подчерта, че не трябва да стигаме до кризисни ситуации, а да знаем как да управляваме рисковете.

На въпрос дали е възможно да има таван за основните хранителни продукти у нас, Каримански обясни, че е важно какви мерки ще предприеме правителството. Според него цените не трябва да се управляват чрез декрети, а правителството да се намеси по начин, който пазарът може да поеме. Важно е да не деформираме пазарите, а да ги подпомогнем капиталово, поясни той.