Има предпоставки за намаляване на цената на яйцата - цените на фуражите са започнали леко да спадат. 5 милиона яйца на ден се произвеждат у нас, а консумираме около 3 милиона. В България има свръхпроизводство на продукта и затова се търсят и нови пазари. Това каза за БНР Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство.
На едро цената на българските яйца е сред най-ниските в Европа, което е основната причина за търсенето, каза още Даниел Божанков.
Близо 20% от продукцията излиза за пазари в Гърция и Франция.
По данни на Евростат цената на едно яйце е около 30 стотинки без ДДС. Както и по данни на Евростат България е на четвърто място сред страните от Европейския съюз, в които през януари яйцата поскъпват най-много спрямо първия месец на предходната година.