Върховна административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала и е поискала информация от властите за предприетите или предлагани от държавни органи мерки за ограничаване на инфлацията и ръста на цените.

От ВАП заявяват, че са се самосезирали по медийни публикации.

Прокуратурата е изискала информация от Съвета за координация и обмен на информация между органите, осъществяващи контрол на пазара на стоки, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата и Комисията за защита на потребителите. Не се посочва информация да е поискана от Комисията за защита на конкуренцията, която е и основен орган, който трябва да следи за манипулация на пазара и извънпазарни споразумения. 

КЗК започва да проверява хранителните вериги в още по-голям мащаб

КЗК започва да проверява хранителните вериги в още по-голям мащаб

Комисията следи за нелоялни търговски практики при доставката на селскостопански и хранителни продукти

"Информацията следва да съдържа данни за установяване на незаконосъобразни актове, действия или бездействия на съответен административен орган при осъществяване на законовите му правомощия във връзка с контролната дейност и ефективното прилагане на нормативните актове, свързани с контрола на пазара на стоки, регулации при определяне на извършваните услуги и техните цени на стоковата борса, както и противодействие срещу нелоялни търговски практики, водещи до завишаване на цените на стоки и услуги."

В зависимост от получените сведения, прокурорът при ВАП ще прецени има ли необходимост от изискване на допълнителна информация и от други държавни органи.

Ако бъдат установени незаконосъобразни актове, във ВАП ще се извърши преценка за протестирането им пред съответен съд. При данни за противоправни действия или бездействия на съответните органи прокурорът ще рeализира правомощията си по реда на Административнопроцесуалния кодекс (АПК) за преустановяването им, а при констатиране на данни за извършено престъпление по смисъла на НК - те ще се изпратят на компетентната прокуратура с оглед образуване на наказателно производство.

Исканата информация следва да бъде изпратена до ВАП в спешен порядък.

Законно търговските вериги ни удряли в джоба

Законно търговските вериги ни удряли в джоба

Властта продължава с мониторинга и ще образова потребителя, който купувал от заблуда

Припомняме, че повече от месец след като бе сформирано въпросното координационно звено начело с вицепремиера Христо Алексиев, след като президентът Румен Радев поиска правителството да изнесе публично резултатите от проверките, които започна, в Министерски съвет отчетоха, че са изготвили методика за проверка и че почти са готови със сайта за информация и цени. Конкретика за установените нарушения и т.нар. недобри търговски практики не беше дадена, тъй като е било установено, че търговските вериги не правели нищо незаконно