Големите хранителни вериги ще бъдат проучвани в още по-голям мащаб за нелоялни търговски практики при доставката на селскостопански и хранителни продукти.

Това съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията, която до този момент е изискала данни и доказателства от асоциации на производители на хранителни продукти и от доставчици на определени продукти.

КЗК разширява обхвата на проучването по отношение на продуктите, чийто цени са особено чувствителни за потребителите, като изисква допълнителни данни от множество производители и доставчици. Целта е да се съберат надлежни данни и доказателства относно поведението на големите търговски вериги спрямо техните доставчици. По-конкретно дали се налагат неправомерно такси, отстъпки и други търговски условия, които са в ущърб на доставчиците и водят до намаление на доставните цени.

От друга страна, следва да се провери дали това се отразява при формирането на крайните цени към потребителите или ползите от наложените условия остават само за търговските вериги.

КЗК уверява, че ако има съмнения за извършени нарушения на ЗЗК, ще се самосезира и ще санкционира и прекрати неправомерните действия.

От Комисията припомнят, че доставчиците на хранителни и селскостопански продукти могат да инициират производство срещу купувачи (вкл. и търговски вериги), като самоличността им бъде запазена в тайна.

КЗК се нуждае от сигнали, за да анализира високите цени на храните

КЗК се нуждае от сигнали, за да анализира високите цени на храните

Комисията ще разглежда поведението на търговските вериги, което засяга формирането на цените към крайните потребители