"Финансов динозавър" открива филиал в България. Откриването на офис на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в България ще даде възможност на българския бизнес. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който определи институцията като огромен финансов динозавър.

Вернер Хойер, президент на Европейската Инвестиционна Банка и Бойко Борисов, министър-председател на България официално откриха офис на ЕИБ в София. Министърът на финансите Владислав Горанов и вицепрезидентът на ЕИБ Вазил Худак също участваха в церемонията.

Борисов иска да дава пари, но не и да "опосква" резерва

Борисов иска да дава пари, но не и да "опосква" резерва

Ще работим да паднат санкциите срещу Русия, обеща премиерът

Очакваме много, посочи Бойко Борисов. Имаме много проекти по плана Юнкер. Иначе бизнесът ни ще е максимално улеснен в представянето на проектите си. Борисов даде висока оценка за работата на ЕИБ. Банката ще ни консултира и за бъдещи концесии.

Премиерът изпрати президента на ЕИБ на разходка с кмета Йорданка Фандъкова да види как се строи метрото. Според него много сме напреднали в тези проекти.

Експерти от ЕИБ идват да ни помагат за плана "Юнкер"

Експерти от ЕИБ идват да ни помагат за плана "Юнкер"

Създават Звено за консултации по плана "Юнкер"

Големите проекти, които сме замислили, ще имат нужда и от финансиране, заяви Бойко Борисов. Амбицията му е страните на Балканите да са свързани и тук той вижда ролята на ЕИБ. И в бъдеще, по мнението му, ще може да се говори за Балканите като добро място за живеене.

Хората от Балканите се нуждаят от перспектива, категоричен бе министър-председателят. Президентът на ЕИБ Хойер си спомня строителството на нашето метро, в което са вложени средства от финансовата институция. По думите му, банката помага на страните членки да се справят с предизвикателствата.

ЕИБ подпомага основни сектори в България, подчерта Хойер. През 2016 отпуснатите от ЕИБ заеми в България възлизат на 467 милиона евро. За изминалите пет години банката (2012-2016) банката е осигурила средства в размер на 1,6 милиарда евро за инвестиционни проекти, важни за икономическото развитие на България. Вложенията на ЕИБ у нас са на високо ниво и вземат сериозен процент в БВП. Откриването на офис на ЕИБ в София е навременно, според Хойер.