Премиерът Бойко Борисов иска да дава пари, но няма, а и не знае кой сектор да ощети. Той направи обстоен коментар за нуждите от средства в образоването, армията, полицията, строителството и други сектори при откриването на офис на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в София.

Премиерът очаква много от офиса на ЕИБ в София

Премиерът очаква много от офиса на ЕИБ в София

Имаме много проекти по плана Юнкер

Министър-председателят отново анализира ситуацията около Русия и заплахата от нея, описана в Доклада за националната сигурност през 2016 година. По време на нашето председателство, както стана ясно от думите му, ще работим да паднат санкциите срещу Руската федерация. Амбицията му е да спадне напрежението между ЕС и Русия. Това е една много сложна, много непосилна за нас задача, но ще опитаме, увери Бойко Борисов.

Русия е възможност, а не заплаха за България, пише Нинова във Фейсбук

Русия е възможност, а не заплаха за България, пише Нинова във Фейсбук

Лидерът на БСП сравнява изказванията на европейски лидери и на българския премиер

Нашата тактика била първо да убедим държавите членки и после заедно с ЕС да излезем с решението за санкциите срещу Русия.

Той отново припомни, че страната ни губи много пари от санкциите срещу федерацията. Ще водим прагматична политика, изтъкна премиерът.

По темата за армията премиерът заяви, че поне 10 милиарда лева ще струва оборудването с нови самолети, кораби и сухопътни машини. Борисов посочи, че ще изпълни обещанието си за двойно увеличение на учителските заплати.

Патриотите искат ръст на пенсиите. Има и инфраструктурни проекти за реализация. Той очаква анализа на парламентарната комисия за самолетите, за да види от кои ведомства ще реже финансов ресурс. Борисов е скептик, че седем самолета ще ни гарантират голяма сигурност, предвид че други държави разполагат с много повече изтребители.

Със състрадание Борисов слуша идеите на Слави Трифонов
Обновена

Със състрадание Борисов слуша идеите на Слави Трифонов

Със сигналите от Фейсбук премиерът си решавал проблемите

Като премиер той искал да даде на всички сектори. И аз искам всичко, подчерта Бойко Борисов. Ако днес купим самолети, това ще "опоска" целия фискален резерв, според него, а и щяло да ни спъне за Еврозоната.

Кметът Йорданка Фандъкова разговаря с президента на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер.

Впечатлен съм от промяната на София през последните години, каза Вернер Хойер. По думите му в града се реализираха важни проекти. Особено е впечатлен от строителството на метрото.

Кметът Фандъкова каза, че Европейската инвестиционна банка е стратегически партньор на Столична община в работата по проекти, с които развиваме София като зелен и иновативен град. Екологията е основен приоритет във всички сектори и проекти, които защитаваме.

Доверието на европейските институции е важно за успешната подготовката и изпълнение на проектите за града.

Столична община спазва строга финансова дисциплина. Международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" S&P GlobalRatings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на столицата BB+ с положителна перспектива.

В София през последните години са реализирани много важни проекти, с финансовата подкрепата на ЕИБ. Над 251 млн. евро са инвестирани при строителството на втората линия на метрото и разширението на първа "Младост - Цариградско шосе", първа и втора фаза на Завода за преработка на битови отпадъци, кръстовища на две нива, инвестиционна програма за рехабилитация на улици и булеварди, доставка на нови автобуси за градския транспорт.

В момента Столична община води преговори с Европейската инвестиционна банка за финансиране на третата линия на метрото, както и за трета фаза на Завода за преработка на отпадъци, с която ще изградим инсталацията за RDF гориво в "Топлофикация - София".

Очакваме и разрешението на ЕИБ с остатъка от средствата за закупуване на автобуси, който е в размер на 8.6 млн. лева, да бъде насочен за закупуване на нови 22 броя автобуси на природен газ, допълни Фандъкова.