Нетните приходи от продажби на продукция, стоки и услуги в сектор "Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството" за периода януари - май 2006 г. по съпоставими цени нарастват с 3.7% в сравнение със същия период на предходната година, съобщиха от НСИ.

Увеличението е най-голямо при търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили - 18.4% и се дължи на положителните темпове в търговията с автомобили и мотоциклети - 22.4% и търговията с автомобилни горива и смазочни материали - 13.8%, които участват с близки и определящи относителни тегла в обема на приходите.

Търговията на дребно нараства с 10.6%, като от наблюдаваните дейности най-висок ръст бележи търговията със стоки за домакинството и битова техника - 16.3%. Търговията с текстил, облекло и обувки и търговията с фармацевтични и медицински стоки нарастват съответно с 9.1% и 8.7%. При търговията с храни, напитки и тютюневи изделия увеличението е 6.2%. Търговията на едро за първи път за периода от началото на годината реализира ръст от 0.3%.

През месец май нетните приходи реално нарастват с 9.1% спрямо съответния месец на 2005 година, следствие от положителните темпове във всички основни търговски дейности. Търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили бележи ръст от 23.7%, следвана от търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството - 14.2% и търговията на едро - 5.8%.

Спрямо предходния месец нетните приходи при осигурена съпоставимост нарастват с 4.2%. Най - висок темп отбелязва търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството - 6.1%, следвана от търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили -5.9% и търговията на едро - 3.5%.