Голяма грешка. Абсолютна грешка. Така определи проф. Стив Ханке "напъна" на българското правителство за влизане в еврозоната.

"Разбирам какво мислят политиците, те искат финансиране от Европа. Вижте само проблемите, които възникват с Брекзит. Те наистина искат на напуснат Европейския съюз. Но това може да се окаже кошмар. В крайна сметка може и да е добре за тях, но това отделяне може да се окаже сложна задача", изтъкна професорът.

Горанов напира да приемаме еврото

Горанов напира да приемаме еврото

Присъединяването към еврозоната бил водещ наш приоритет

Стив Ханке, който е известен у нас като "бащата" на валутния борд, коментира пред Дарик радио още, че валутният борд в България функционира добре, като не са нужни други промени.

"Вероятно политиците смятат, че ако България трябва да се присъедини към еврозоната, Европейската комисия би разрешила по-голямо финансиране за България. Въвеждането на еврото няма да е добре за България, но вероятно ще е от полза за политиците", подчерта финансистът.

Според него намаляването на регулаторните режими в България ще доведе до значителен ръст на българската икономика. По думите му, европейските фондове имат краткосрочен положителен ефект и като цяло негативно влияние върху икономиката.