Доларът получи неголямо преимущество спрямо другите основни валути в понеделник, след като републиканците направиха още една крачка към приемането на законопроекта за данъчната реформа в САЩ.

В петък на преговорите между двете камари на американския Конгрес бяха съгласувани и добавени последните щрихи към документа, който предвижда съществено понижение на корпоративните налози. И високопоставени представители на Републиканската партия заявиха увереност, че законът ще бъде приет тази седмица.

Но подемът на американката валута бе ограничен, доколкото инвеститорите запазват предпазливост, докато очакват съдбата на плана за данъчни реформи на Тръмп бъде окончателно решена.

Сутринта доларът се търгува без резки колебания на ниво 112,65 йени след покачването му с 0,2 процента в петък.

Индексът на долара, отразяващ неговата динамика спрямо кошницата от основни валути, също така не демонстрира забележима динамика. Показателят се задържа на ниво 93,884пункта, след ръст от 0,5 процента в петък.

Общата валута се стабилизира спрямо американската при курс $1,1760 за едно евро, след като поевтиня с 0,2 процента в последната сесия на миналата седмица.

В петък социалдемократите в Германия се съгласиха на преговори за съставяне на широка коалиция за управление на страната с консерваторите на Меркел. Положителна развръзка този въпрос ще позволи на най-голямата икономика в Европа да преодолее политическия застой в Германия.

Но тази новина не оказа значителна подкрепа за еврото, доколкото решаващата фаза на преговорите за новото правителство ще се състоят в началото на януари следващата година.

Фунтът стерлинг запазва позиции днес на ниво $1,3337, след като британската валута поевтинява с около 1 процент спрямо долара в петък на фона на очаквания през януари втори етап от преговорите за Brexit.