Ако казусът „КТБ" се беше случил където и да е другаде в Европа, щеше да има висящи по стълбовете виновници. Това обяви председателят на Асоциацията на пострадалите в КТБ Божидар Томалевски, който поведе днешния протест пред централата на фалиралата банка.

Точно час преди в Софийския апелативен съд да се гледа делото за фалита на КТБ, 20-ина протестиращи вложители се събраха в столицата пред централната сграда на банката, за да покажат, че още не са се отказали да си търсят правата.

Година по-късно вредите от случилото се не могат да се измерят само в пари, има хора, които си разбиха семействата, обяви Томалевски.

За него това, което се случи, в общ мащаб е по-сериозно от морална гледна точка, отколкото финансова. Демокрацията няма цена, но в България няма цена. Ако този грабеж се беше случил където и другаде да е в Европа, щеше да има виновници, висящи по стълбовете, отсече той.

По думите на Томалевски, възмездието може да е само едно - трябва да има виновни, арестувани, наказани. Не очаквам това да се случи в България, но с помощ на европейски институции и на американски такива е възможно, заяви той, като предрече, че много скоро ще почне мащабно разследване по случая от страна на САЩ.

Томалевски показа и символа на протеста - плюшено прасе, изрисувано като касичка и украсено с надписите „Кой", „КТБ" и „Lafka". „Ужилените" КТБ вложители пък разпънаха плакат с лика на управителя на БНБ Иван Искров, предрешен в затворнически дрехи, с призива „Искров, време е да смениш костюмчето".

Припомняме, че според вложителите, които не са с гарантирани влогове, гуверньорът на БНБ носи пряка отговорност за това, че назначените от него квестори не са спасили банката, а към момента на поставянето й под специален надзор това е било напълно възможно.