Неуспешно завърши първият опит да се съберат всички браншови организации в земеделието на една маса. Срещата е завършила с опити за провокации. Това съобщиха от Министерството на земеделието. 

Срещата бе инициирана от Министерството на земеделието като на нея присъстваха над 40 браншови организации. Тя бе свикана с цел да се съберат конкретни предложения за критерии за представителност на браншови организации в секторите "Растениевъдство", "Животновъдство" и "Преработватели".

"Необходимо е да има функциониращ регистър с ясно представителство на браншовите структури в аграрния сектор", посочи министърът на земеделието Явор Гечев, след като изслуша становищата на присъстващите.

Той уточни, че министерството няма за цел да взема страна на една или друга организация, още по-малко да създава еднолично правила и регулации по темата за представителност на браншови организации, но е важно да има диалог в сектора.

Промяна в Стратегическия план за земеделието обяви Явор Гечев

Промяна в Стратегическия план за земеделието обяви Явор Гечев

Производители на плодове и зеленчуци протестираха в Русе, не са удовлетворени от промяната

Въпреки, че по-голямата част от представителите подкрепят конструктивен диалог в сектора по темата за представителността на бранша, представители на четири организации решиха да нарушат добрия тон на срещата и предизвикаха провокации в залата.

В края на срещата повечето организации заявиха готовност да продължат диалога по темата по сектори.

Припомняме, че Стратегическия план за земеделието не бе приет положително от браншови организации и някои от тях по-рано заплашиха с протест. 

Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023 - 2027 г. ще бъде променен при пълна прозрачност и при спазване на законовите срокове и разпоредби. Това обеща Гечев.