Работата по обединяването на митническата и данъчната агенция върви по плана, разписан от Министерството на финансите. Това заяви директорът на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че не вижда принципен проблем, тъй като и двете институции са приходни агенции и ползват сходни закони и нормативен ред. По думите му работните групи са в процес на разработка и преценка дали териториалните дирекции на двете агенции ще бъдат редуцирани, увеличени или слети.

Спецов посочи, че проблемите на този етап са свързани с нормативните актове, тяхната юрисдикция и промяната в законодателството. Той добави, че датата на започване на фактическата и практическа част от трансформацията е 1 януари 2025 година.

Директорът на НАП увери, че няма притеснения по изпълнението на плана за събираемост на задълженията. Той даде пример с последната въведена мярка по отношение на изповядването на сделките при нотариусите. Приходите от тази мярка ежедневно са в размер на почти два милиона лева, изтъкна Спецов.

Според него, за да се изповяда една сделка, всяка една от страните трябва да е с чисто досие, без задължения. Това е била причината на нотариусите да бъде даден достъп до системата на НАП, поясни той, След въвеждането на мярката на дневна база постъпленията към държавата са на стойност между 1,8 - 2 милиона лева, така за един месец приходите по тази мярка са 20 милиона лева, което е добър показател за ефективността й, каза още Спецов.

Сливането на НАП и Митниците цели ефективно събиране на данъци и акцизи

Назря моментът за единна приходна агенция