Федералното бюро за разследване на САЩ разпита холивудската филмова звезда Леонардо Ди Каприо във връзка с разследването за изчезналите огромни суми от малайзийския държавен фонд 1Malaysia Development Berhad (1MDB), които се оценяват на 2,5 милиарда долара.
 
Но на актьора не са били повдигнати обвинения, пише швейцарското издание Le Temps.

Американските правораздавателни органи разследват в случая отношенията на Ди Каприо с две от главнтие фигури в грандиозния финансов скандал: малайзийския милиардер Джо Лоу и Ризой Азиз – роднина на премиера на  Малайзия Наджиб Разак, по-рано оглавявал 1MDB.

Предполага се, че кинокомпанията  Red Granite Pictures, ръководена от  Азиз, е дала 100 милиона долара за снимането на филма „Вълкът от Уолстрийт” с Лео  Ди Каприо в главната роля.

Как в сметка на малайзийския премиер се появиха изчезналите $1,5 млрд. държавни пари

Как в сметка на малайзийския премиер се появиха изчезналите $1,5 млрд. държавни пари

Разследват Goldman Sachs за съмнителна транзакция

Разследването на този фонд се провежда в САЩ, Малайзия, Швейцария и Сингапур. По данни на Министерството на правосъдието на САЩ през периода 2012 - 2013 г. 1MDB, с подкрепата на Goldman Sachs е привлякъл $6,5 млрд.чрез пласиране на облигации.

Но се оказва, че над $2,5 млрд. от тази сума са били присвоени чрез различни спекулативни и корупционни схеми  от високопоставени държавни лица, ръководители на фонда и техни роднини.

Например Държавния инвестиционен фонд на Малайзия - 1MDB преди е бил възглавяван от премиера на страната Наджиб Разак. Малайзийските правоохранителни органи са повдигнали обвинение на Разак за това, че $700 млн. от 1MDB са били преведени по негова лична сметка по време на предизборната кампания през 2013 година.