Офшорните фирми може да имат до 10 процента собственост в българско дружество, приеха депутатите на второ четене в парламента. Поправките в Закона за изменение и допълнение на Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици влизат в сила от 1 юли. Този 10%-ов праг важи за всички офшорни фирми със собственост в едно дружество.

Припомняме, вносители на законопроекта са депутатите на ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски. Още по времето на кабинета "Орешарски" законопроект забраняваше фирми, регистрирани в зони с данъчни привилегии, да участват в банки, застрахователни компании и пенсионни фондове. Офшорките имаха забрана, според първоначалния проект, за участие и в концесии, в обществени поръчки, в медии, в спортни клубове, в енергийни и хазартни дружества, в приватизационни сделки и други.

Забраната важеше независимо от размера на офшорния дял в капитала на фирмата. Настоящият състав на Министерския съвет внесе промени, с които все пак се разрешава минимално офшорно участие – до 10%. Така предложеният текст не даваше ясни гаранции, че собствеността няма да се раздроби на множество офшорни участия с до 10%, което да обезсмисли забраната, припомни БНР.

Депутати от Реформаторския блок внесоха поправки, с които се уточни, че прагът от 10% ще се прилага общо за всички офшорни дружества, участващи в капитала на дадена компания.

Според ЕК действащият режим за придобиване на собственост от офшорките е твърде рестриктивен, защото една банка не може да продаде дори една акция на офшорно дружество, а това нарушава един от основните принципи на ЕС за свободното движение на капитали.

След влизането в сила на промените 1 юли 2016 година ще трябва да бъдат вписвани действителните собственици на офшорното дружество, когато то осъществява дейност пряко или косвено чрез българска фирма.