Регионалната комисия в парламента разреши индексация на средствата за пътностроителните фирми. Окончателното решение трябва да бъде взето от пленарна зала. Комисията прие промени в Закона за обществените поръчки, внесен от "Продължаваме промяната". Законопроектът създава правна възможност за преодоляване на инфлационния риск чрез прилагане на обективна и справедлива индексация на стойността на изпълнени и предстоящи дейности, разписана в нарочна методика, одобрена от Министерски съвет.

Със законопроекта се създава още правен механизъм, който да даде възможност да бъдат изплатени вече сключени договори за възлагане на дейности с предмет на строителство, ремонт, реконструкция и модернизация, доставки и услуги, при така създалата се ситуация и да бъдат преодолени последиците от прогресивната инфлация в цените на строителната продукция.

Припомняме, че Настимир Ананиев, ПП, настоя държавата да се разплати само с изрядните фирми, а на останалите да се плаща след доклади на ДНСК и АДФИ. Заместник-министърът на финансите Андрей Цеков пък обясни, че плащанията за фирмите трябва да се случат след санкция на Народното събрание, какъвто казус имаше и миналата година при актуализацията на бюджета.

Пътните строители блокират 20 ключови отсечки

Пътните строители блокират 20 ключови отсечки

Ще има и ежедневни протести пред парламента

Депутатите разгледаха и приеха и други промени в Закона за обществените поръчки, свързани с инженеринга. Те са внесени от "Демократична България" и предвиждат прецизиране на случаите, при които строителният инвестиционен процес може да се изпълнява чрез инженеринг, като се гарантира независимостта между проектант, надзор, строител и технически контрол по част "Конструкции".

Дебатът бе общ и за двете изменения в Закона за обществените поръчки.

Йордан Терзийски от "Продължаваме промяната" обяви, че подкрепя и двата законопроекта. "Първо относно законопроекта за така нареченият инженеринг. Наистина има нужда от законопроект, който да уточнява случаите, в които то той се използва, да бъдат ограничени и да има една яснота, защото чрез инженеринга в момента се получава едно размиване на отговорностите", смята Терзийски. Той заяви, че по отношение на индексацията това ще е в интерес на общините и бизнеса.

Стана ясно, че БСП подкрепа да има индексация за средствата за пътностроителните фирми. Според Борислав Гуцанов няма как да няма индексация, за да могат да вървят строителните дейности по нормален начин. Социалистите ще подкрепят и проекта на "Демократична България" за инженеринга.

Строителите искат индексация за обществените поръчки и срокове за разглеждане на офертите

Строителите искат индексация за обществените поръчки и срокове за разглеждане на офертите

КСБ предлага промени в ЗОП в тази насока

Николай Нанков от ГЕРБ направи лично обяснение на колегата си от БСП, като каза, че от 6 месеца алармира по отношение на темата с зациклилите проекти, свързани с ВиК дружествата. Според него проблемът не се дължи на инженеринга. По-късно Нанков направи изказване и коментира и темата за индексацията. "Няколко пъти се опитахте да прехвърлите вината на ГЕРБ, че не е гласувал на първия законопроект. Ръководството на комисията в лицето на г-н Терзийски също не гласува", добави Нанков.

Той обясни, че всъщност този законопроект, който ГЕРБ не е подкрепил преди, просто не е ставал. Нанков обърна внимание, че сегашният законопроект е обективен и сега ще реши реално проблемите.

Петя Аврамова от ГЕРБ обърна внимание, че трябва да се даде възможност за индексация на цените на всички строителни дейности. "Инфлацията е чудовищна, цените на строителните материали са вдигнати много. Всички общини работят по проекти, които са с европейско финансиране. Ние трябва да направим необходимото и да дадем тази възможност всеки възложител да може да индексира договорите, които е сключил", добави тя.

Заместник-министърът на регионалното развитие Ивайло Стайков призова всички народни представители да заровят томахавките и да се направи индексация.

Заместник-министърът на финансите Андрей Цеков коментира, че е безспорна необходимостта от индексацията. "По такава методика се работи за съжаление неуспешно до този момент вече в продължение на месеци. Надявам се, че този път ще има политическата воля да се намери решение", заяви още той.

ББК Пътища ще търси дължимите си пари за пътно строителство по съдебен път

ББК Пътища ще търси дължимите си пари за пътно строителство по съдебен път

В актуализацията на бюджета не са били предвидени средства, за поетия от държавата ангажимент