С 40% се увеличават таксите за хазартни разрешителни. Новите цени влизат в сила от 1 януари 2008 г.

Това се предвижда в измененията и допълненията в Тарифата за таксита, които се събират по Закона за хазарта.

Промените бяха гласувани от правителството днес. 

След 1 януари таксата за получаване на разрешение за организиране на игри в казино ще е 35 хиляди лева. Сега тя е 25 000 лв.
За игри със залагания върху резултатите от спортни състезания таксата ще е 20 000лв за всяка игра. В момента тя е 15 хиляди.

Тарифата за организиране на томболи ще бъде 5 000 лв., като в момента тя е 3000 лв.
Двойно нараства и таксата за разглеждане на искане за разрешение за производство, внос и разпространение на игрални съоръжения. От началото на следващата година тя ще бъде 10 000 лв.

Анализът на хазартния пазар у нас показва нарастване на интереса към организирането на хазартни игри с игрални автомати и игри в казина. По тази причина се е увеличил броят на подадените искания от хазартните обекти и съответно разходите за извършване на първоначални и последващите проверки.

Председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов заяви, че правителството на практика дава монопол на упражняващите в момента хазартна дейност. По думите на Бакалов с днешното си решение правителство е потвърдило становището на СДС, че това е кабинет на хазарта.

"Ясно е кои ще могат от тук нататък да оперират на този пазар, хазартния, това не е стъпката, която дава свобода на един вид бизнес, каза Бакалов. Според коментара му в момента управляващите „връщат" ангажименти на хора, с които по някакъв начин са обвързани.
Според председателя на бюджетната комисия в парламента Румен Овчаров решението на правителството не кореспондира със скандала около намаляването на данъците върху хазартната дейност.

Янаки Стоилов от БСП каза, че актът на кабинета трябва да бъде съпроводен със законодателни стъпки. Стоилов каза, че подкрепя обаче принципно решението на правителството.