Националната стратегическа референтна рамка (НСРР) подписаха еврокомисаря по регионалната политика Данута Хюбнер и финансовият министър Пламен Орешарски.

За подписването беше организирана тържествена церемония с участието на фолклорни и други музикални състави.

Тъй като сключването на стратегическия документ съвпадна с празника на розата Хюбнер получи специален дар от царицата на розите - букет български рози.

Националната стратегическа реферантна рамка се отнася за периода 2007 - 2013 г. и предвижда предоставянето за България на близо 7 млрд. евро от европейските фондове, а също и национално финансиране.

Този стратегически документ показва как Европейският съюз присъства в нашето ежедневие, изтъкна финансовият министър Пламен Орешарски и допълни, че парите ще отидат при идеите и проектите, а няма да се разпределят по равно.

Данута Хюбнер подчерта, че както за ЕС, така и за България е важно да се инвестира в следващите години и не само в инфраструктура.
Затова НСРР включва програми, насочващи инвестициите към околната среда, конкурентноспособността, научните изследвания, човешкия капитал и др.
Особено важно е развитието на общините и участието им в международните сътрудничества, отбеляза още Хюбнер.
Според нея България може добре да изпълни рамката.

Тя каза още, че подписването й няма общо с очаквания следващата седмица доклад на Европейската комисия за България. Той основно е в областта на правосъдието и вътрешните работи и капацитета на България да се справи с предизвикателствата в сектора на съдебната система и престъпността.

Разбира се, ще стане дума в него и за контрола върху изразходването на европесйките средства. Наше задължение е да защитим европейския бюджет, така че ще има контрол върху изразходването на европейските средства, каза Хюбнер.

Ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Майкъл Хъмфрис съобщи, че оперативните програми ще бъдат договорени до края на септември-октомври.

За сега преговорите по 7 от оперативните програми са напреднали и по тях има само редакционни бележки, а по другите все още се преговаря по същността и са необходими промени, каза Данута Хюбнер.
Според нея през септември програмите, които са в най-напреднала фаза ще бъдат подписани, а другите по-късно.

На церемонията присъстваха министри, депутати, представители на бизнеса, на неправителствения сектор и научни среди.