Предвидените изменения в Закона за Сметната палата излагат на риск дейността по независимия контрол над изразходването на публичните средства в България. Това заяви на пресконференция председателят на палатата Лидия Руменова, съобщават от институцията.

Според Руменова на особена заплаха са изложени прозрачното изразходване на бюджетите на над 60% от общините, които проектозаконът поставя извън контрола на Сметната палата, контролът по законосъобразното и ефективното изразходване на европейските фондове, както и принципът на независимост на външния финансов контрол, осъществяван от палатата като колективен орган.

„Заплахите срещу независимостта на Сметната палата са заплаха срещу държавността. Според новия закон Сметна палата в България на практика няма да има", заяви Руменова.

Пресконференцията се проведе дни преди предвиденото приемане на нов Закон за Сметната палата, което според нейните членове излага на риск изпълнението на годишната програма за контрол над изразходването на публични средства в страната.

Програмата, която по закон се приема в началото на всяка календарна година,  предвижда особен приоритет на изпълнението на препоръките на Европейската комисия за постигането на националните цели, на контрола над търговските дружества с държавно и общинско участие, на дейностите за борбата с природните бедствия и на контролните функции, отнасящи се до живота и здравето на хората.

Доц. д-р Евгения Пенкова - ръководител на Отделение „Одит на изпълнението", подчерта, че са предвидени два основни акцента в одитите за икономичност, ефективност и ефикасност: децентрализация и развитите на тематичните одити. Предстои одитиране на: социалните услуги на общините; определянето и събираемостта на местните приходи и мерките за предотвратяване на последиците от наводненията.

Вторият приоритет е сектор образование, в това число образователната интеграция на децата от малцинствените групи, социалните и икономически ефекти от оптимизацията на училищната мрежа; професионалното образование, ученето през целия живот. В допълнение към тези теми при обобщението на оценки ще се включат вече осъществени одити за висшето образование на пазара на труда, както и сега приключващият -  изпълнение на Националната стратегия за научни изследвания.

Ръководителят на Отделение „Одит на изпълнението и одит за съответствие на средствата от фондове и програми на  Европейския съюз" д-р Тома Дончев посочи, че са планирани одити за изпълнение на целите на оперативните програми, за административния капацитет на органите, управляващи средствата от ЕС, за контрола върху Държавен фонд „Земеделие".

Проектозаконът обаче, предвижда Сметната палата да проверява изпълнението на европейските програми само от счетоводна гледна точка и в разрез с европейската практика прави невъзможен осъществявания досега съдържателен одит по планирането и управлението на еврофондовете, подчерта д-р Дончев.

Ръководителят на Отделение „Специфични одити" Дилета Касабова - Токатлиян смята, че в годишната програма са планирани амбициозни и значими специфични одитни задачи, като одит на „Национална спортна база" ЕАД, която управлява и стопанисва най-значимите спортни обекти с национално значение, в това число зала „Армеец" и Националния стадион „Васил Левски", одит на дейността по упражняване правата на Столична община в търговските дружества с общинско участие.

Столичният общински съвет упражнява правата на общината, като едноличен собственик в 20 дружества, сред които „Метрополитен" ЕАД, „Столичен електротранспорт" ЕАД, „Столичен автотранспорт" ЕАД, „Топлофикация" ЕАД и т.н. Столична община е собственик и на 44 лечебни заведения, както и е акционер или съдружник в 11 дружества, сред които и една кредитна институция.  Тези одити изискват независимост, обективност и последователност при тяхното извършване, подчерта Касабова.

Членовете на Сметната палата заявиха, че независимо от процеса на обсъждане и приемане на промени в законовата рамка за работата на палатата, те ще продължат своята работа.

Програмата за одитната дейност за 2015 г. е публикувана на интернет страницата на Сметната палата.