Няма никаква национализация в проекта за промени на Кодекса за социално осигуряване, предложен от финансовия министър Владислав Горанов. Това каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин след заседание на Министерски съвет.

Припомняме, проектът за промени на КСО предвижда парите от втория стълб на задължително пенсионно осигуряване от индивидуалните партиди в универсалните пенсионни фондове да бъдат вкарани в общ пул, в който да се споделя риска между всички осигурени във фонда при изплащане на пожизнени пенсии.

Министър Калфин увери, че законопроектът е на етап обществено обсъждане и всякакви идеи се тестват.

Вицепремиерът посъветва фондовете да поискат среща с министъра на финансите Владислав Горанов и да участват в общественото обсъждане. „Сигурен съм, че ще има диалог”, заяви социалният министър.

Бизнесът: Промените в КСО ерозират пенсионната система в България
Още...

„На този първи етап нека да оставим Министерство на финансите да чуе различните мнения и да прецени какво трябва да внесе”, заяви министър Калфин.
Според него да се правят предвиждания за коалицията, каквито са критиките, отправени от Реформаторския блок вчера, на този първи етап е още много рано.

Предстои частните пенсионни фондове да бъдат подложени на стрес тестове подобно на банките. „Стрес тестовете се правят по правила, виждате на банките какво им се случва, които са съвсем извън този законопроект, така че аз се надявам те да покажат добри резултати. Това е оценката за състоянието на фондовете”, заяви министър Калфин.

На въпрос има ли вариант индивидуалните партиди от втория стълб да могат да се унаследяват, без това да пречи на изплащането на вторите пенсии, министър Калфин уточни, че това предложение трябва да дойде от фондовете, тъй като те управляват парите и това е тяхна отговорност.

В момента изискването е да се изплаща доживот втората пенсия и партидата да се унаследява.
Затова и социалният министър смята, че трябва фондовете да предложат по какъв начин ще се компенсира някой, ако си е изразходвал партидата, докато още е жив, или ако някой почине, а все още има средства в партидата.

Ако имат нужда от промени в закона те би трябвало да са активните, аз очаквам от тях отговор на този въпрос, а не от министъра на финансите”, заяви социалният министър.
На въпрос дали това е втора атака срещу пенсионните фондове, които преди една година бяха поставени пред алтернатива средства от тях да бъдат прехвърляни към НОИ, министър Калфин бе категоричен, че атака срещу пенсионните фондове няма.

Няма масово излизане на капитал от пенсионните фондове в НОИ, няма хора, които да бягат от тях и всички тези приказки – някои от тях с доза истерия, които се развиваха за национализация, се оказа, че не са верни”.

На въпрос трябва ли пенсионните фондове да имат по-строги изисквания за свързаните лица, Калфин заяви: „По принцип да. Тук има изисквания на европейски директиви, включително тази, която урежда не банковите финансови институции - Солвънси II, в които има ограничения за инвестиции със свързани лица, така че това е правило за целия ЕС, не само за България”.