На 1 септември тази година ще се разбере колко души ще вземат пенсия по втория стълб, сега се знае само колко са решили да не получават от втория стълб. Това заяви Даниела Петкова, член на УС на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване пред бТВ.

Тя обясни, че НОИ не публикува информация, но експертно е изчислено, че около 4500-5000 жени от групата от 200 000 са прехвърлили от втория стълб в първия, всички останали не са го направили и това не е, защото не се интересуват, а защото не биха могли да получат повече информация. 60% от тях по броя на вноските се вижда, че нямат достатъчно стаж да получат пенсия от първия стълб, а при втория - се получават при навършване на възраст.

Всички пенсионни фондове имат разработени пенсионни системи и всеки човек може да влезе в партидата си по всяко време на денонощието и да провери сумите си във втория стълб, добави Петкова. А през частните фондове следващите няколко месеца ще може да се проверява каква бъдеща пенсия може да се получава от втория стълб.

Първо, виждаме натрупаната сума в индивидуалната партида - това са около 4400 души по данни на Комисията по финансов надзор, включително хора, които няма да получат пенсия, защото отдавна не са в България. Пенсията от втория стълб зависи от натрупаната сума в индивидуалната партида, зависи от вида на пенсията, ако става дума за пожизнени пенсии, роля играе и тактическият лихвен процент. Той е нивото на доходност, което дружеството поема ангажимент да има, управлявайки парите на хората, получили право на пенсия. Изключително важно е какво е нивото му, добави Даниела Петкова.

На въпрос как една жена да избере дали да остави парите си във втория стълб - вариантите са или да посети НОИ, или да посети пенсионния фонд и да сравни двете величини. Втората пенсия от капиталовите схеми е по-малка, отколкото е държавната пенсия, даже да има такива хора, които ще усетят разликата за малко, във втория стълб има записи в закона и тя всяка година се актуализира. При нас това се случва автоматично и по закон, каза още специалистът.

Прехвърляне на пенсията във втория стълб от първия представлява национализация, категорична е тя. Когато стартира на 1 септември ще се изплащат еднократно и разсрочено на хората по партидите, които нямат достатъчно пари за пожизнена пенсия.

От 1 септември тази група пенсиите ще варират между 45 лв. до максималния размер 194 лв., като тези размери всяка година ще се увеличават.