"Банковият сектор у нас в момента е в много добра кондиция в резултат на направеното през последните години. Можем да кажем, че е готов за настоящата криза, особено ако говорим в хоризонт от 3 до 6 месеца." Това заяви за Нова телевизия гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев, който увери банковия сектор, преминал през последните години през мащабни проверки и влиза в проблема като част от решението му. Стрестестове, които имитират криза, бяха хипотетични варианти, вече се случват, заяви Радев, но увери, че подготовка има.

В момента усилията са съсредоточени върху поддържането и безпроблемното използване на критичната инфраструктура, каквато е и банковата система. БНБ работи и върху това да се дадат допълнителна гъвкавост на останалите банки и да се укрепи ликвидността на търговските банки, неща които са напълно в хоризонта, обясни Димитър Радев.

Той обясни, че се разработват и различни сценарии за банките и ефекта на кризата върху различните сектори, но е твърде рано да се говори за цялостните последици. След три месеца ще има по-голяма яснота.

Търговските банки се държат изключително адекватно към момента и индивидуалният подход към кредитополучатели вече се случва, оцени Димитър Радев и посочи, че се очаква се в рамките на тази седмица целенасочен временен мораториум върху плащането на банкови кредити. Гуверньорът увери, че депозитите на хората са на сигурно място.

БНБ настоява, че е нужен общоевропейски подход, а Димитър Радев призова на политическо ниво да не се налага отново отлагане на пътя на България към Еврозоната, тъй като в този момент се вижда, че това е било грешка. "Грешка е да изчакваме и не трябва да повтаряме тази грешка, защото цената за бизнеса и икономиката ще бъде голяма, най-вече ще я усетим при икономическата криза и когато ще говорим за възстановяването на икономиката, обясни шефът на БНБ: "Отлагането за 2021 година няма да е фатално, но още един цикъл от 10 години ще има висока цена - това не е цена, която можем да платим", предупреди Димитър Радев.

"Последното, от което се нуждаем сега, е фалшив оптимизъм. Но подчертавам, че банковият сектор е стабилен и влиза като част от решението, а не като част от проблема", завърши Димитър Радев.