Две трети от търговските организации в Швеция смятат, че наличните пари ще излязат от обръщение в страната до 2030 година.

Това пише шведският вестник SvD, позовавайки се на доклад на Кралския технологичен институт (Kungliga Tekniska Högskolan, KTH).

По мнението на един от авторите на доклада, научен сътрудник на института, Niklas Arvidsson, шведите в най-голяма степен, в сравнение с други страни, се доверяват на банковата система.

Сега този процес протича много бързо, посочва той. За банките работата с налични пари означава само разходи, затова те ще останат да съществуват докато към тях има интерес от потребителите и търговските компании.

Към настоящия момент безналичните плащания в страната заемат 80 на сто от всички разчетни операции, като тенденцията към тяхното увеличаване остават продължава.

През ноември 2016 година вестник The Wall Street Journal писа, че Централната банка на Швеция (Riksbank) обсъжда възможността да пусне национална дигитална валута, заради това, че жителите на страната все по-малко ползват традиционните банкноти и монети, припомня lenta.ru.