Браншовият синдикат на охранителите се включи в Конфедерацията на независимите синдикати в България. Сдружението бе учредено в петък. Председател на най-младата синдикална структура ще бъде Евгения Масларска, съобщиха от КНСБ.

Новата структура се нарича Национален браншови синдикат на охранителите. Частната охранителна дейност е сред най-мащабните сектори в българската икономика. В страната има регистрирани около 1800 фирми, в които са заети близо 70 000 души.

По неофициални данни обаче в сивия сектор работят поне още толкова компании. Броят на заетите в бранша са около 200 000 души. Всеизвестно е, че тези хора са оставени на минимални, а в някои случаи и под минималните заплати.

Проучвания сочат, че не е рядка практика заплата от 300-350 лв.,без да се плащат осигуровки или други социални придобивки.

За сравнение средната заплата за този бранш в Австрия е 1600 евро, в Белгия - 2400 евро, а дори в съседна Босна и Херцеговина е 480 долара.

Работното време е огромно бреме за работещите в сектора. Често се дават 24 часови смени без да се дава нужната почивка след това.

Пак за сравнение - в Белгия дежурствата са ограничени до 12 часа при не повече от 54 часа седмична натовареност. Институциите от своя страна продължават масово да спестяват средства и да не осигуряват необходимата сигурност, се казва в прессъобщението на синдикатите.

Спестени средства за сигурност водят до опасно пренебрегване на качеството и професионализма за сметка на ниските цени, които институциите заплащат на охранителните компании. В охранителната дейност е налице сериозно застаряване на състава, отчитат синдикалистите.

Те признават, че наеманият персонал е основно пенсионери или студенти, които не са обучени за съответната дейност, което се отразява и върху качеството на услугата "сигурност".