Съществуват рискове за дефицит в бюджета в размер на 2.4% от БВП, обяви новият министър на финансите Петър Чобанов малко след първото заседание на Министерски съвет на правителството на Пламен Орешарски.
Рискът от неизпълнение на приходите е малко над 1 млрд. лева, а рискове има и по отношение на разходите, тъй като са натрупани отложени плащания.

„Не заварвам никак цветуща ситуация и към момента това е картината, която от приходните агенции дават като рискове", посочи Чобанов и изтъкна, че в случая се говори за рискове, които министерството и кабинетът ще се стараят да управляват.
Разпоредени са анализи и усилия в посока на оптимизиране и избягване на „паразитни" разходи, обясни той. Чобанов добави, че познава добре европейските разпоредби и обеща, че няма да се стигне до дефицит от 4%.

За да решава неотложните проблеми, Министерски съвет няма да има лятна ваканция, обяви министър-председателят Пламен Орешарски. Новите министри вероятно ще разполагат с по една седмица почивка, но отделните почивни дни ще бъдат разпределени така, че да има постоянен кворум за гласуване.

„Най-верният път към повишаване на доходите и стандарта на живот е възстановяване на икономиката", категоричен бе Орешарски, според когото всеки друг локален инструмент дава временен ефект. Той обеща да бъдат насърчавани най-вече местните инвестиции, но и чуждите такива, за което данъчната ни система е необходима, но за съжаление далеч не и единствена предпоставка.

Според министър-председателя, никога досега ситуацията в страната не е била толкова тежка. Не говоря само за цифрите, а за състоянието на бизнес климата и отчаянието на гражданите", коментира Орешарски. Той обаче настоя, че няма да пропагандира с цифрите или още повече без тях, а ще запознае коректното обществото със ситуацията, в която се намира държавата.

До края на деня ще бъде ясен и новият състав на Държавната комисия за водно и енергийно регулиране, след като по-рано днес стана ясно, че нейният председател Евгения Харитонова е подала оставка, разкри още Пламен Орешарски.

Той бе помолен да коментира и протестите, които вече бяха организирани в страната, насочени срещу новото правителство. „Наясно съм, че нямаме 100 дни толеранс, но се надявах на поне една седмица. Мисля, че протести на втория ден са рекорд в световен мащаб. Ще работим така, че да убедим дори онези партии, които организираха тези протести, че работим в интерес на всички български граждани, включително и на онези, които подкрепят тези партии", бе отговорът на премиера.

Пламен Орешарски увери с „по-голяма степен на сигурност", че цените на тока няма да се повишат от 1 юли.
Нещо повече - изрично посочвайки, че „не желае да избързва" той все пак разкри, че е много вероятно в следващите няколко седмици да има и „още по-добри новини", като отказа към днешна дата да разкрие повече подробности.