Рекордно увеличение на търговските обороти в страната в сравнение със същия период на 2009 година регистрира НАП през декември 2010 г.

Със 708 млн. лв. общо се е увеличила декларираната данъчна основа на облагаеми с ДДС доставки за декември в сравнение със същия период на 2009 година.

Това показват подадените справки-декларации в НАП от фирмите, регистрирани по ДДС до 14 януари 2011 г.

Според данните от ДДС-документите на фирмите, данъчната основа на облагаемите с ДДС доставки в последния месец на 2010 г. е в размер на 16,5 млрд. лв., докато по същото време миналата година е била 15,2 млрд. лв. Ръстът на декларирания оборот спрямо ноември 2010 г. е с над един милиард и 300 милиона лева.

Тази положителна тенденция се допълва и от факта, че търговските обороти през декември са най-високи за цялата 2010 г., посочват от НАП.

От там смятат, че положителните резултати се дължат най-вече на засилените контролно-ревизионни действия срещу недобросъвестните търговци. След акциите през летните месеци от НАП отчетоха, че на светло са излезли над 4,5 млн. лв. оборот.

В момента продължават и кампаниите по проверки и ревизии на собствениците на наблюдаваните по Черноморието заведения, както и на застрахователни агенти, футболни съдии, зъболекари, собственици на луксозни имоти, поп и фолк изпълнители и други.