След като "оправданията с предишното управление се изхабиха", сега финансовият министър Симеон Дянков намери нов начин, за да излезе от напрегната ситуация с производителите на зърно. Той е категоричен, че повече пари те няма да получат, просто, защото такива няма. В основата на това пък стоят „лошите неща, които станаха през последния един месец в Европа."

Ако въпросът не е за пари, а е за извинение - извинявам се. Съжалявам, не знаех преди един месец какво ще се случи, подчерта Дянков в студиото на БиТиВи.

Парите са такива каквито са, а разговорите за допълнителни такива са безпредметни, отсече той.

Фермери блокират гранични пунктове?
Още...

Дянков изтъкна, че колкото и стачки да има, пари няма откъде да дойдат, защото ние сме част от Европа и зависим от това, което се случва в нея, което по думите му предопределя ситуацията за години напред. Министърът даде пример с Гърция: „Папандреу каза, че ще прави референдум за мерките, искани от кредиторите - правителството падна. Италия - правителството падна, в Белгия - и там ситуацията е същата."

След като неколкократно се извини на зърнопроизводителите, финансовият министър, подобно на колегата си от земеделското министерство, поиска производителите на зърно да направят данъчните си декларации публични.

Това са мултимилионери, които вече са си направили парите, изтъкна той и даде пример с най-голямата фирма в бранша, чието име не съобщи, която е взела над 30 милиона лева от държавната субсидия.

Правилата се променят и сега ние искаме малките производители на мед, зеленчуци, животни да получават тези пари, подчерта Симеон Дянков.

По думите му обаче в момента сериозният въпрос е свързан с бъдещето на еврозоната. Той прогнозира, че през 2012 година, ако я има, то тя ще бъде в рецесия, което няма как да не ни се отрази. Причината за това е, че най-големите ни пазари - Италия и Германия, са част от нея, а те ще са в рецесия. Оттам идва и намаляването на парите от износ. За да се преборим с тази трудност, Дянков препоръча да се преориентираме към Азия, Украйна и Русия.

Финансовият министър обаче успокои, че у нас не се предвижда замразяване на пенсии. „Депозитите също ще се запазват, тъй като до 100 хиляди лева са гарантирани от държавата, а банковата ни система е може би най-стабилната в Европа", каза още той.

Министърът е категоричен, че ако сега не се приложат предлаганите мерки, то след три месеца може да е късно и ще сме в хаоса. За пореден път повтори, че голямата тема е Европа и изтъкна, че до 6 месеца най-вероятно еврозоната ще остане в историята.

Симеон Дянков обаче побърза да успокои българите: Нас ни чака друг съюз - Фискален съюз, който ще включва шест държави от еврозоната, плюс България и Швеция." По думите му за този съюз преди време е говорила самата Ангела Меркел, а това, че ние ще сме част от този съюз доказва, че сме финансово стабилни.

Иначе финансист номер едно не приема твърденията на икономисти, че Бюджет 2012 няма да устои на тежка криза. „Същите тези икономисти казаха и че Бюджет 2011 също няма да издържи, а ние ще завършим с дефицит, по-малък от прогнозирания за настоящата година."

Симеон Дянков засегна и актуалната пенсионна реформа. Той отказа да приеме сравнението с пенсионерите в другите, по-развити от нас страни. „Тези държави са доста по-богати от нас. Ние 50 години сме се шляели в комунизма и сме си губили времето, последните 20 години също сме загубили много. Ако започнем да произвеждаме повече, оттам ще дойдат по-големите пенсии", поясни министърът.

Той алармира и че в момента в страната ни се наблюдава истински бум на инвалидните пенсии. Според него решение за това има и то е свързано с преминаването на ТЕЛК-овете към НОИ - така този, който плаща, ще контролира тези пенсии.

По думите му обаче това е задача на социалното министерство: „Всеки министър да си готви реформите и да ги предлага. Ние предлагаме сега реформите, тъй като виждаме ситуацията в еврозоната. Ако не ги направим тези реформи, дори и след 3 месеца ще е късно."

Дянков изтъкна и че най-голямата тежест в момента са силовите ведомства, „защото досега всички ги е било страх да направят реформа в тях." „Ранното пенсиониране, плащането на осигуровки от държавата, взимането на 20 заплати при пенсиониране - това трябва да се промени. Те досега се смятаха за неприкосновени," коментира министърът и добави: „С радост бих тръгнал на реформа, която те ще си плащат. На този етап обаче не виждам как тя ще мине в парламента, защото веднага ще скочат и ще кажат: те ни пазят. Всички в ДАНС и разузнаването например са чиновници, които ходят насам-натам и не правят кой знае какво по-различно от другите чиновници и там може да се направи нещо по въпроса."

Финансовият министър е категоричен, че именно сега е моментът да се направят реформи в нереформираните системи, каквито са пенсионната и „типично монополната система на зърнопроизводството".

Шести ден стачка в БДЖ
Още...

По отношение на БДЖ той заяви, че отстъпление от тяхна страна няма да бъде направено: „Нека продължават със стачките. Постепенно ще започне затваряне на железницата и на нейно място ще се изгради ново дружество."

Той се похвали и че за тази година приходите в НАП са се увеличили с 5.8% или 670 милиона лева, а в Митниците - с 10%, което се равнява на 769 милиона лева.

В заключение Симеон Дянков отново изтъкна, че всичко това, което се прави сега, се прави в дългосрочна перспектива и че някои от резултатите ще са на лице през 2013 година, когато ГЕРБ отново ще е на власт, но той няма да е финансов министър. „Имам други планове. Има един живот и трябва да направим това, за което сме дошли," заяви той.