Българската икономика, в синхрон с останалите страни от ЕС, ще потъне в рецесия през 2020 г. заради пандемията от коронавирус. Това показва пролетната икономическа прогноза на Световната банка за регион Европа и Централна Азия.

Очаква се спадът на БВП за страната ни да достигне 3,7% през настоящата година.

В редовния икономически доклад се настоява и за решителни политически мерки, които дават приоритет на инвестициите в здравни системи и осигуряват социална защита за населението. Целта е да се смекчи въздействието на пандемията в региона на Европа и Централна Азия.

И без коронавирус у нас икономиката щяла да спре според Караниколов

И без коронавирус у нас икономиката щяла да спре според Караниколов

Важното било да запазим производството в кондиция

Докладът включва симулации за илюстриране на част от последиците върху растежа, които могат да се реализират в резултат на пандемията. Сценариите предполагат, че регионът ще изпадне в рецесия през 2020 г., като спадът на икономиката ще бъде между -4.4 и -2.8%, преди да се възстанови отново възходящият тренд през 2021 г. Прогнозата за България е растежът да достигне 3,9% през 2021 г.

В доклада се настоява за мерки в подкрепа на уязвимите групи и сектори, като например парични помощи или субсидии за здравеопазване, както и временни кредити и данъчни облекчения за бизнеса, които ще имат решаваща роля за намаляване на икономическия спад и запазване на работните места.

Световната банка ще осигури до 160 милиарда долара финансова подкрепа през следващите 15 месеца, за да помогне на страните да защитят бедните и уязвимите, да подкрепят бизнеса и да засилят икономическото възстановяване.

Три сценария разработили в МФ, Горанов работи по най-тежкия

Три сценария разработили в МФ, Горанов работи по най-тежкия

Актуализацията цели да се гарантира, че държавата може да поддържа основните си функции