Три правителства са помпали балона, наречен Корпоративна търговска банка, заяви изпълнителният директор на банката в периода 2005-2008 г. Любомир Весов, съобщи БиТиВи.

КТБ е била банката на властта в период 2008-2013 г., тоест по време на управлението на Тройната коалиция, ГЕРБ и сегашния кабинет, като най-големият възход бил при мандата на партията на Бойко Борисов, посочи Весов.

По думите му КТБ е била на глинени крака и всяко малко сътресение е можело да я събори.

Бившият шеф на институцията обясни, че още преди години е писал докладна записка, в която заявява, че не е съгласен с начина, по който КТБ привлича клиенти. Основното му възражение било срещу практиката там да се съсредоточават държавни пари. Банкерът смята, че ако нямаше политически сътресения, нямаше да се стигне до сътресения и в КТБ.

Весов подозира също, че от прехвърлянето на държавен ресурс в банката се е възползвал предимно мажоритарния собственик Цветан Василев, а не определени политици от него.

Бившият изпълнителен директор намекна, че Василев неведнъж се срещал с политическите лидери - пушил пури с Бойко Борисов и ходил на „Позитано" 20. От ДПС бил забелязван само с Делян Пеевски.

„Идваше в банката в качеството си на приятел на Цветан Василев", поясни Весов, според когото Василев бил човекът, който осребрявал приятелството си с Пеевски.

Весов коментира, че мажоритарният собственик на КТБ сбъркал, защото избрал неморалния път към целта и „паднал" главно заради чувството си за безнаказаност. „Василев не обичаше да говори за първите стъпки и милиони за създаването на банката", разкри още Весов.