Приемането на България в ERM II ще доведе до преобразуване на икономиката и до цялостна промяна на дневния ред, който обществото ще наложи. Това прогнозира пред БНР заместник-председателят на Стопанската камара Димитър Бранков по повод влизането на страната ни в "чакалнята" на Еврозоната.

Според голяма част от бизнеса този акт дори е закъснял, тъй като България отдавна е изпълнила икономическите показатели за присъединяване към единната валута и само технически спънки са възпрепятствали процеса досега.

Бранков обясни, че е ставало дума най-вече за готовност на българските институции, за отказ от популизъм, за преодоляване на съпротивата на някои заинтересовани страни и за по-широка обществена информираност.

Петър Чобанов: Приемането ни в ERM II не е финал, а начало на усилията

Петър Чобанов: Приемането ни в ERM II не е финал, а начало на усилията

Единствено от нас зависи колко време ще стоим в чакалнята

По негови думи, ако страната ни е била влязла в механизма на обменните курсове преди 10 години, сега е щяла да има друг социален стандарт.

Според Бранков България е щяла да е близо до равнището на производителност и на доходи на Литва и Естония и със сигурност пред Румъния.

Той обаче е на мнение, че сега вече сме изправени пред социално-икономическата трансформация, която обществото ще наложи.

"Обрат при прилагане на реформи, които отлагаме от много години насам във всяка една област на политика. Преосмисляне на всички нива на управление, на умотворчество и ако щете, и на първоприлагане. Един нов дневен ред, който обществото ще наложи, аз съм убеден, на всички политици, на целия политически спектър", коментира той.

България е приета в ERM II

България е приета в ERM II

Европейската централна банка официално съобщи