Най-голям ръст спрямо предходното тримесечие е отчетен при "Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации" - с 18.6%, и "Рекламна дейност и проучване на пазари" - с 16.2%. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за общия оборот през второто тримесечие на 2021 г.

Понижение е регистрирано при "Дейности по охрана и разследване" - с 0.3%.

Общият индекс на оборота за сектор "Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 0.9% спрямо първото тримесечие на 2021 година. Ръст се наблюдава при повечето дейности, като той е най-голям при "Въздушен транспорт" - със 17%, и "Воден транспорт" - с 11.4%. Намаление е регистрирано при "Пощенски и куриерски услуги" (1.7%).

Снимка 544215

Източник: НСИ

При "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" нараства с 4.7% спрямо първото тримесечие на 2021 година. Най-съществено увеличение е отчетено при "Издателска дейност" (10.7%) и "Информационни услуги" (8.8%). Намаление се наблюдава при "Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" - с 3.5%.