Ръководителите на завода за автомобилни части "Монтюпе" в Русе възпрепятстват затварянето на част от производството му от представители на екоинспекцията с противопожарно учение, съобщи БГНЕС.

Контролните органи не са допуснати до завода с мотива, че докато не свърши учението, те не могат да влязат на територията на предприятието. В сряда, в 10 часа сутринта представители на РИОСВ-Русе и общинския отдел "Екология" се появиха на главния портал на завода, за да изпълнят заповедта на директора на екоинспекцията за затваряне и спиране на производството в трето хале на завода.

"Монтюпе" отново замърсил въздуха на Русе

"Монтюпе" отново замърсил въздуха на Русе

Експерти открили два отворени капака на покрива

Тази мярка бе наложена заради продължаващото системно замърсяване на въздуха от фирмата, след като вече заводът бе глобен за същото нарушение с 500 000 лева. От "Монтюпе" обжалваха паричната санкция в съда, но отново бе установено изпускане на неорганизирани емисии, този път от противопожарни клапи. Така се стигна до решението едно от трите халета да бъде затворено.

Заедно с екоинспекторите пред завода пристигнаха полицейски патрул, както и допълнителни служители на охранителната фирма, която обслужва завода.

Броени минути след като се появиха контролните органи, изведнъж десетки работници започнаха да излизат навън, а след това се включи и сирена. Оказа се, че точно в този момент започва провеждането на противопожарно учение, което съвпада с часа за затваряне на производството.

И съдът не позволи на завода "Монтюпе" в Русе да замърсява въздуха

И съдът не позволи на завода "Монтюпе" в Русе да замърсява въздуха

Предприятието обжалва санкцията на екоинспекцията

На няколко пъти работниците влизаха и после пак излизаха навън, като през това време контролните органи нямат право да влязат в завода и да си свършат работата. Към момента не е ясно кога ще свърши въпросното учение. Едва след приключването му може да се пристъпи към спирането на производството в трето хале.

Припомняме, в петък, 11 ноември, от РИОСВ- Русе публикуваха информация, че съставеният акт за административно нарушение и заповедта за налагане на принудителна мярка спрямо инсталации на "Монтюпе" ЕООД не са връчени за втори пореден ден. Упълномощеното лице на дружеството за втори пореден ден не уважи отправената покана да се яви в инспекцията, независимо от уверението, че ще го направи в 14.30 часа, съобщиха тогава екоинспекторите.

При посещение на екоинспектори в завода, им е било казано, че определеният служител - г-н Франк Гате е болен. Съставеният на място констативен протокол не е подписан от представител на дружеството.

По-рано бе даден срок до 16 ноември да се осигури техническа възможност за запечатване на каруселите, а до 25 ноември да бъде поставена плътна преграда между производствени халета № 2 и № 3.

Санкциите се налагат, тъй като е установено неизпълнение на условие в комплексното разрешително, представляващо нарушение, свързано с възможност за настъпване на вредни последици за здравето на хората и околната среда. С принудителната административна мярка и пломбирането на посочените обекти, се цели спиране на неорганизираното изпускане на емисии на вредни вещества от инсталациите, се казва в информация от РИОСВ-Русе.