Умен ход от страна на служебното правителство да внесе удължителен бюджет, иначе в пленарна зала бе се получило огромно политическо и партийно наддаване, особено от ляво с искания за всичко. Това заяви за Нова телевизия финансистът и първия финансов министър на ГЕРБ Симеон Дянков.

С този бюджет обаче можем да се задържим само до април месец, тъй като след това няма да са достатъчни парите и за пенсиите и за големи инфраструктурни проекти, предупреди Дянков. Той смята, че минималната работна заплата, за което настояват синдикатите, може да се промени и при удължителен бюджет - с решение на парламента. Включително бившият финансов министър смята, че това трябва да се направи.

Нужно е и да се направи "фокусиране", а не пренареждане на бюджета, посочи Дянков. Като пример той даде енергийните помощи към бизнеса, които са големи, като те трябва да се фокусират върху наистина нуждаещите се, а не например такива да получава и "Лукойл".

Нинова: Парите за F-16 и грипени да отидат за социални помощи

Нинова: Парите за F-16 и грипени да отидат за социални помощи

БСП отново кани партиите да се разберат за бюджета между първо и второ четене

Симеон Дянков подкрепя идеята за облагането на свръхпечалбите на енергийните фирми, дори, по думите му, това трябва да се разпростре и върху други сектори, които реализират свръхпечалби, включително и банките. Той призна, че се върви към преосмисляне на икономическите рамки, но се изказа скептично по отношение на идеите на ГЕРБ за намаляване на цените на горивата, които, както беше обявено, ще бъдат внесени тази седмица в Народното събрание.