Текущото преизпълнение на плана за приходите показва около 100 млн. лв. повече, което ще покрие по-високия разход от увеличените минимални нива на пенсиите. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след края на днешното заседание на правителството.

Минималната пенсия става 200 лв. от 1 октомври, увери Бисер Петков

Минималната пенсия става 200 лв. от 1 октомври, увери Бисер Петков

Подготвя се изцяло нов Закон за социални услуги

Министър Петков заяви, че е приет съгласувания в Националния съвет за тристранно сътрудничество Проект на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Предстои неговото разглеждане от Народното събрание.

"Проектът на Закона за бюджета на ДОО продължава своя път към НС, където се надяваме той да бъде подкрепен, за да може да влезе в сила от 1 юли. И с усилията и на колегите от НОИ с юлските пенсии да бъдат изплатени и по-високите размери на минималните пенсии, които от 1 юли се предлагат да нараснат на 180 лв.", посочи министър Петков.

НОИ утвърди минималната пенсия от 180 лв. от 1 юли

НОИ утвърди минималната пенсия от 180 лв. от 1 юли

Социалната пенсия за старост става 120,98, а минималната - 180 лева

Така увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст води автоматично до увеличение и на други видове трудови пенсии - като трудовите инвалидни пенсии и наследствените пенсии. Очаква се общо около 800 хиляди пенсионери след втората стъпка на увеличение да получат по-високи пенсии.

Симеонов с ангажимент за актуализация на пенсиите

Симеонов с ангажимент за актуализация на пенсиите

Приетите нови размери на пенсиите, няма да доведат до промени в трансферите от държавния бюджет

Предстои от 1-ви юли да бъдат осъвременени пенсиите с 2,4%. Втората стъпка е увеличение на минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст от 180 на 200 лв. "Оценката на допълнителния разход е около 100 млн. лв. до края на годината", уточни Петков. Той увери, че такова е и текущото преизпълнение на плана за приходите. Петков подчерта, че не се налага актуализация на държавния бюджет следствие актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.